Svjetski Dan knjige obilježen na Odsjeku matematika

Na odsjeku Matematika Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli, 23. aprila 2024. godine obilježen je Svjetski dan knjige i autorskih prava  kao dokaz posvećenosti odjela interdisciplinarnom diskursu i intelektualnom bogaćenju.

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava ima za cilj ohrabriti sve, a posebno mlade, da čitaju i promoviraju izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva kroz zaštitu autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine.

Ovom prilikom posjetili su nas učenici srednjih škola iz Gimnazije „Meše Selimović“, Gimnazije „Ismet Mujezinović“, MS Elektrotehnička srednja škola i KŠC „Sveti Franjo“.  Tokom događaja učenici su imali priliku da istraže obimnu bibliotečku zbirku i posjete računarske centre u kojima su stekli vrijedan uvid u resurse koji su im na raspolaganju za podršku njihovom akademskom radu.

Nakon posjeta biblioteci i računarskim centrima, upriličen je prijem za učenike koji im je pružio neprocjenjivu priliku da prikupe bitne informacije o odsjeku. Profesori su predstavili svoje naučne radove, uključujući knjige/udžbenike i istraživačke publikacije kojim su omogućili učenicima da steknu uvid u širinu stručnosti unutar fakulteta. Ovo prijateljsko druženje podstaklo je značajne interakcije između profesora i studenata kroz dijalog, umrežavanje i razmjenu ideja u opuštenoj atmosferi dobrodošlice.

Nastavno osoblje odsjeka Matematika je u proteklom periodu aktivno radilo na pisanju  knjiga i udžbenika koji su usklađeni sa Nastavnim planom i programom, te su prilagođene studentima da što efikasnije usvoje potrebna znanja. Trenutno, odsjek Matematika raspolaže preko petnaest  knjiga/udženika koji su na raspolaganju studentima kako našeg odsjeka tako i studentima sa drugih fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Odsjek Matematika će i dalje raditi na unapređenju kvaliteta nastavnih procesa i pružanju podrške akademskom osoblju u objavi novih naučno-stručnih radova, knjiga i udžbenika.

Zahvaljujemo se svim prisutnima koji su svojim prisustvom i angažmanom obogatili obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava!