Pezerović Emina

Zovem se Emina Pezerović. Studentica sam druge godine PMF-a Univerziteta u Tuzli, i to na odsjeku Teorijsko-kompjuterskanauka. Obzirom da još uvijek studiram i ne mogu govoriti o iskustvu na poslovnom planu, sa vama mogu podijeliti svoju priču o tome zašto sam odlučila upisati baš ovaj fakultet. Ne mogu reći da sam oduvijek htjela studirati matematiku.

Razlozi za to su višestruki, počevši od okruženja u kojem sam se nalazila i brojnih predrasuda koje su mi bile nametnute pa sve do autoriteta u srednjoj školi koju sam pohađala. Naime, sve dok nisam donijela čvrstu odluku da ću se okušati sa matematikom, bila sam bombardovana mišljenjima kako je matematika samo predmet koji je moguće predavati u školama, podučavati njome djecu, i da je „vrlo teško“ istu koristiti van učionice, odnosno da je problem pronaći posao van prosvjete. Zahvaljujući savjetovanjima nesebičnih ljudi za vrijeme posljednje godine mog srednjoškolskog obrazovanja, moje mišljenje se počelo mijenjati, stoga sam i odlučila dati šansu matematici.

Kada sam već došla na PMF u Tuzli i počela sa izučavanjem ove divne prirodne nauke, shvatila sam da je matematika zaista perspektivna, a tom mišljenju su pridonijeli i profesori koji nas ovdje podučavaju istoj. Naime, radi se o ljudima koji na specifičan način dočaraju ovu nauku i njene ljepote, zatim, apsolutne zakonitosti iste su nam predstavili tako zanimljivo da smo i sami počeli primjećivati matematičke obrasce u svakodnevnim pojavama. Mene je dosadašnji studij zaista ispunio, ne samo zbog znanja koje sam stekla, nego i zbog prijateljstava i poznanstava koja sam na istom ostvarila.

Mnogi kažu da je period studiranja najstresniji period, u što sam se i sama uvjerila (nakon prve položene parcijale :D), no smatram da studiranje ne mora i ne smije biti samo to – stres dok ne dobiješ diplomu – naprotiv, studij treba biti, a za mene zaista i jeste, vrijeme novih spoznaja, sticanje novih prijatelja, stvaranje novih veza i naravno, vrijeme zabave.

Čitajući priče svojih kolega i kolegica shvatila sam da dijelimo isto mišljenje, što mi je neizmjerno drago. Vjerujem da negdje postoji neki srednjoškolac ili srednjoškolka kojeg muče iste sumnje kao i mene. Sa hiljadu pitanja o tome da li se isplati stidirati matematiku, ja toj osobi, ma gdje bila, želim poručiti sljedeće: upoznaj sebe i svoje želje i mogućnosti; odaberi ono što odgovara tebi, a zatim svu svoju snagu ustremi na ostvarivanje te želje, jer ćeš jedino tako izgraditi sebe i svoj autoritet, dignitet i kredibilitet, jer si ti takav/takva i potreban/na ovom društvu.