Ljevaković Hidajeta

Moje ime je Hidajeta Ljevaković. Zvanje Bachelor primijenjene matematike sam stekla na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli. Na istom fakultetu sam upisala drugi ciklus studija. Trenutno pišem završni magistarski rad iz oblasti Numeričko rješavanje singularno-perturbacionih rubnih problema. Radim kao profesor matematike i asistent iz uže naučne oblasti Primijenjena matematika na Univerzitetu u Zenici.
Iz moje perspektive, ljubav prema matematici je posebna vrsta ljubavi, sa malom dozom fanatične posvećenosti. Studiranje matematike i bavljenje matematikom je divno. To, zapravo, i nije stvar koju možete nekome objasniti. Prosto, lijepo je, čini te sretnim i ispunjenim. Moj razlog za studiranje matematike je što matematičari brzo pronalaze zaposlenje, s obzirom da je taj kadar deficitaran. Osim čiste teorijske matematike koja laiku može djelovati previše apstraktno, matematičari su izvrsni programeri, jer je srž samog programiranje logička misao. Danas su posebno zanimljivi matematičari koji svoje znanje povezuju sa
ekonomijom, te se posebno obrazuju za područje finansija.
Matematičarima se nudi velik broj mogućih radnih mjesta, kako u prosvjeti, tako i izvan prosvjete, kao što su banke, softverske kuće, finansijske ustanove, osiguravajući zavodi i brojni instituti koji imaju potrebu za matematičkim modeliranjem.
Odsjek za matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli ima dvojaku djelatnost: obrazovnu i naučnu. Nastavni programi su inovativni, a po kvalitetu su i više nego zadovoljavajući. Ono štoposebno želim istaći su profesionalnost, stručnost, znanje, maksimalna posvećenost i kompetentnost vrhunskih profesora. Upravo njima dugujem neizmjernu zahvalnost za nesebično prenošenje znanja iz njihovih bogatih karijera, podršku, strpljenje i poštovanje koje su pružali mojim kolegama i meni. U različitim fazama najviše su doprinijeli mom profesionalnom razvoju. Omogućili su ambiciju i motivaciju za pisanje mog prvog naučnog rada, te na taj način probudili svijest za ulaganje u daljnje obrazovanje i moju karijeru. Prirodno-matematički fakultet u Tuzli je mjesto gdje su se rodila moja životna prijateljstva, zbog toga će me za ovu ustanovu pored stečenog znanja uvijek vezati posebne emocije.
Za kraj, moja poruka budućim studentima je da su uvijek dobrodošli na Odsjek za matematiku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli.
Studiranje matematike je nezaboravno iskustvo koje definitivno vrijedi rada i truda. Mnogo je važno da postavite jasan cilj, budete vrijedni, odgovorni i iskoristite svaku priliku za usvajanje novog znanja koje vam se pruža. Materijal koji možda u nekom trenutku i ne izgleda tako interesantan, moći ćete na vašem poslu itekako primijeniti u rješavanju različitih problema, kada za to dođe vrijeme.