Lazarević Dragana

Zovem se Dragana Lazarević, diplomu Bachelor primijenjene matematike sam stekla na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli, a trenutno sam student drugog ciklusa studija na istom fakultetu.
Zašto matematika? Pitanje koje su mi svi postavljali tokom studiranja, ali i sada na konkursima za posao, a moj odgovor je zato što je matematika kraljica svih nauka! Sve je počelo još u osnovoj školi… vježbajući zadatke i pripremajući se za matematička takmičenja upoznala sam ljepotu matematike i uvijek sam težila nečemu više. Rješavajući te zadatke svaki put sam dolazila do zaključka da se upornost i trud uvijek isplati, a istovremeno mi je to bio i neki vid odmora od svih drugih obaveza… Raspuste sam provodila sa rođacima igrajući se škole i tad se moglo naslutiti šta me čeka u budućnosti. Nakon osnovne škole odlučila sam se za Tehničku školu u Bijeljini, smijer tehničar računarstva, a kada su me pitali zašto, rekla bih samo „jer je u toj školi teška matematika“. U toku srednje škole i dalje se nastavila moja ljubav prema matematici i tada sam mogla kroz sve stručne predmete vidjeti koliko je ustvari matematika zastupljena u svemu tome. Srednju školu sam završila kao učenik generacije i mnogi su očekivali da ću upisati elektrotehnički fakultet, jer to je kao prirodno posle srednje elektrotehničke ali moj izbor je bio nešto drugo… Matematika, naravno… i tako sam izabrala studij Primjenjene matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli.
Tokom studija bilo je i uspona i padova, neprospavanih noći i suza zbog nepoloženih ispita… ali kad radiš nešto što voliš, uloženi trud nije uzaludan. Korektan i prijateljski odnos na relaciji profesor/asistent-student ti daje vjetar u leđa da izneseš svaki teret i dođeš do diplome.
Ali najteži dio dolazi tek kad dobiješ diplomu, jer tek tada slijedi pitanje „šta sad, kuda dalje“… Moj izbor nakon završetka studija je bio da radim u školi i pokušam djeci prenijeti bar dio moje ljubavi prema matematici. Za ovih pet (i malo više) godina od završetka studija radila sam u osnovnoj i srednjoj školi (većinom kao zamjena). Trenutno radim u osnovnoj školi „Veljko Čubrilović“ u Priboju, Srednjoškolskom centru „Mihailo Petrović Alas“ u Ugljeviku i kao asistent-spoljni saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu (a gdje će me budućnost odvesti to ćemo vidjeti). Često me pitaju kako uspjevam sve to, ali kad radiš nešto što voliš sve je samo stvar kvalitetno isplaniranog vremena. Kad pogledam iza sebe znam samo jedno: radim ono što volim i volim ono što radim, a zar to i nije cilj svakoga od nas? Zato, da mogu ponovo da biram moj izbor bi sigurno bila matematika i Prirodno-matematički fakultet u Tuzli!