Kalajevac Anel

“Matematika je ključ za cjelokupno ljudsko znanje.” Možda baš ove Eulerove riječi najbolje opisuju moj krivudavi put u svijetu matematike. Moje ime je Anel Kalajevac, a moje putovanje u svijet matematike počinje u osnovnoj školi. Plasmani na kantonalna i federalna takmičenja iz matematike i fizike u osnovnoj školi su bili ulazna karta u svijet koji će kasnije znatno uticati na tok mog obrazovanja.

Nakon osnovne škole moj izbor je bila Srednja medicinska škola u Tuzli (opšti smjer). Naravno, svi u mojoj blizini su bili iznenađeni mojom odlukom s obzirom da je matematika zastupljena samo 2 godine na smjeru za koji sam se odlučio. Međutim, tu nije bio kraj mog matematičkog putovanja. Kroz takmičenja iz hemije, fizike i matematike (2 godine), i određene stručne predmete gdje je bilo potrebno vršiti neke proračune u medicini, matematika je nastavila biti moj dobar prijatelj.

Nakon završetka srednje škole, većina mojih profesora je očekivala da ću svoje obrazovanje nastaviti na Medicinskom fakultetu zbog interesovanja i rezultata koje sam pokazao tokom svog srednjoškolskog obrazovanja. Ipak, povezanost s matematikom je bila jača, pa je moj prvi izbor bio Prirodno-matematički fakultet u Tuzli, Odsjek matematika (smjer Edukacija u matematici).

Početak studija matematike je za mene bio poprilično težak s obzirom da se mnoge stvari iz matematike u Srednjoj medicinskoj školi nisu izučavale, ali zahvaljujući napornom radu sve se uspjelo na vrijeme nadoknaditi. Na 2. godini studija sam se susreo s predmetom koji se bavi korištenjem softwarea Wolfram Mathematica i tu se prvi put javlja interesovanje za programiranje. Od tada sam počeo samoinicijativno učiti osnove programiranja i kroz par mjeseci sam počeo raditi prve poslove iz oblasti programiranja kao freelancer. Paralelno s tim sam se potrudio da studij završim u roku jer sam već imao određene ponude za posao.

Po završetku studija sam dobio ponudu za posao u jednoj banci, međutim splet okolnosti je doveo do toga da počnem raditi kao Software Developer u firmi DCCS d.o.o (u kojoj sam i danas zaposlen). DCCS d.o.o je firma koja predstavlja važan dio DCCS grupacije sa sjedištima u Grazu, Welsu, Beču, Štutgartu i Tuzli, a koja svojim klijentima nudi softwareska rješenja i digitalizaciju njihovih poslovnih procesa. Neki od naših stalnih klijenata su svjetski poznate korporacije: Daimler (Mercedes), Porsche, Audi, Airbus, Bosch i mnoge druge.
Rad u firmi kao što je DCCS d.o.o podrazumijeva konstantno napredovanje, učenje i usavršavanje, a određene oblasti iz matematike predstavljaju dobru osnovu za ovaj posao.

Iz svog iskustva sam shvatio da se matematika u određenoj mjeri provlači kroz skoro sve sfere našeg života, bez obzira kakvim se poslom bavili, i predstavlja zapravo ključ našeg cjelokupnog znanja, baš kao što je drug Euler nekad rekao.