Suljkić Damir

Zovem se Damir Suljkić i Bachelor sam primijenjene matematike. Svoje zvanje sam stekao na PMF-u Univerziteta u Tuzli.

Još u osnovnoj školi matematika je za mene bila više od školskog predmeta. Zapravo nikada je nisam ni doživljavao kao školsku obavezu, već kao zabavu.  Nakon osnovne škole upisujem Gimnaziju dr. Mustafa Kamarić u Gračanici. Veliki uticaj na mene i moj dalji matematički razvoj imao je profesor matematike Ahmed Hadžiaganović, na čiju sam preporuku i upisao PMF u Tuzli.

Insiprativan i korektan odnos profesora i asistenata prema studentima, još na prvoj godini je potvrdio da je to bila ispravna odluka. Iako sam još u gimnaziji uvidio da matematiku ne čine samo brojevi, te da matematika nije tek puki račun, na fakultetu spoznajem njenu pravu veličinu i ljepotu. Asistenti i profesori su nam kroz mnoštvo primjera pokazali matematiku u svakodnevnom životu, tako da smo čak i apstraktne oblasti matematike mogli prepoznati u stvarima oko nas. Danas matematiku vidim u svemu i mislim da je to pravi razlog zašto budući studenti PMF-a Tuzla ne trebaju brinuti za zaposlenje nakon završenog studija. Matematika je jednostavno u svemu, neizbježna je 🙂.

Nakon završenog fakulteta, na preporuku prijatelja i kolege Selmira Zahirovića te profesora Vedada Pašića zaposlio sam se u firmi  CapeAnn Enterprises u Tuzli, gdje sam radio kao
software developer. Tu sam imao priliku da učim i da se dalje razvijam, te nakon par godina nalazim posao u CreateCtrl AG u Minhenu,
gdje i danas radim kao software developer. Iako se, na žalost, ne bavim matematikom akademski, iz prve ruke mogu potvrditi njenu primjenjivost na posao kojeg radim. Također, iz prve ruke mogu potvrditi da su studenti PMF-a Tuzla itekako konkurentni i na  svjetskom tržištu rada.

PMF Tuzla za mene ima i poseban značaj, naime tu sam upoznao i ljubav svog života, svoju suprugu 🙂
Mislim da slobodno mogu reći da je PMF Tuzla imao najveći uticaj na moj život i budućnost.