Stojanović Bojana

Već od osnovne škole sam se zanimala za matematiku kroz raznorazna takmičenja. Godinama sam tu ljubav prema matematici gajila, što je i dovelo do toga da upišem fakultet primijenjene matematike.

Studirajući matematiku, već u prvom semestru shvatiš da se ne radi o dugim, kompliciranim računanjima, već o elegantnom, kvalitetnom argumentu, koji će ti otkriti kako rješenje tvog problema izgleda. Apstraktne strukture, logično razmišljanje i algoritmi su dio studija.

Upravo to što čini ovaj studij je i ključni element uspjeha svakog matematičara u poslovnom životu: jako brzo se prilagodiš zadatku koji te čeka. Kroz nastavak studija u Njemačkoj, kao student, sam dobila priliku i da radim godinu dana u istraživačkom i inovacionom centru BMW-a (BMW FIZ) u Minhenu, gdje sam imala priliku primijeniti i nadograditi stečeno znanje, te se iz prve ruke uvjeriti koliko su studenti matematike cijenjeni i traženi u svijetu tehnologije.

Kada bih ponovo birala sta da studiram…opet bi to bila primijenjena matematika na PMF-u Univerziteta u Tuzli iz meni četiri jako bitna razloga:

  • Steknu se dobre i čvrste osnove iz svih dijelova matematike što je za nastavak studija kao i poslovni život jako bitno;
  • Velika podrška studentima od strane profesora i ostalih saradnika na odsjeku, kao i njihova angažovanost;
  • Fleksibilnost kada se radi o izboru zanimanja poslije studija;
  • Atraktivno zvanje matematičara koje otvara mnoga vrata.