Nurkanović Ajla

Moja matematička epoha počinje mnogo prije mog rođenja. Da, dobro ste pročitali.

Bila jednom jedna porodica, i svi u njoj bijahu matematičari. Mnogi bi pomislili da sa takvima nikad nikakvog posla ne žele imati, ali vjerujte nismo toliko strašni! Naime, moji roditelji su se upoznali studirajući matematiku, tako da ja komotno mogu reći da nije matematike – ne bi bilo ni mene. Naravno, to nije bilo pod must-have da i ja krenem njihovim putem matematike, ali dakako da je imalo ogroman uticaj.

Moja (ne)sreća (jer zavisi koga pitate, jel’) je što sam odrasla uz brojeve i grčka slova svuda oko sebe, kad kažem svuda baš mislim svuda; kutije od naručene pizze, koverte prethodno otvorenih računa, maramice, pa baš bilo šta na čemu se može pisati i bude prvo pri ruci kada inspiracija dohvati jednog matematičara.
Kažem sreća, jer sam imala prave ljude uz sebe koji bi mi približili istinske ljepote matematike.
Sjećam se još uvijek svojih prvih beogradskih dječijih matematičkih vježbanki – prvu sam ispunila prije i za vrijeme predškolskog razreda.

I tako je otprilile krenuo taj trnoviti vlastiti matematički put. Kroz osnovnu i srednju školu kroz takmičenja, a onda kao sasvim logičan izbor zasnovan na ljubavi prema matematici, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli – odsjeka matematika, a sada već na masteru u Njemačkoj sa specijalizacijom u finansijskoj matematici (TU Kaiserslautern). Iako ostatak svijeta o matematičarima ima sliku nekih čudaka i možda čak i neljubaznih ljudi, ja vam moram reći da su to profesori sa najviše razumijevanja, sa najboljim namjerama i vrlo detaljnim pristupom prenošenja znanja.

Na odsjeku matematika ne samo da ćete pokupiti ogromnu količinu znanja, nego će vas naučiti kako kritički i logički razmišljati do te mjere da ćete cjepidlačiti i ispitivati (i sebe i ostale, pa se nekad popeti na glavu i sebi i ostalima) sve dok ne shvatite i sebi razjasnite štivo u potpunosti.
To je mjesto gdje imate priliku postati vrhunski matematičar, stoga iskoristite je, iskoristite što su tu ljudi voljni da vam što bolje prenesu svoje stečeno znanje!
Naravno da je tokom studiranja bilo i nerviranja i ponekad i suza, ali to vam je i kao kad vas nervira voljena osoba – svi ti osjećaji su tu jer vam je stalo, ali svjesni ste da ljubav u velikoj mjeri dominira i da je zbog toga to pravi put za vas.

Svom odsjeku u Tuzli ću zauvijek biti zahvalna na pruženom znanju, na strpljenju za mojih 5! pitanja tokom studija i strpljenju kada dođem na uvid radi izgubljenog boda (nije radi boda, nego što me niste ubijedili da nisam u pravu 🤷🏻‍♀️😇 – o tom cjepidlačenju vam pričam) i podršci i ohrabrenju da ostanem tako uporna i tvrdoglava. Zato i uspijevam da opravdam vaša očekivanja i u granicama Evropske unije.

Hvala vam proširena matematička porodico!

Vaša Ajla.