Alibegović Edin

Zovem se Edin Alibegović, zvanje Bachelor primijenjene matematike sam stekao na PMF-u Univerziteta u Tuzli 2014. godine. Od djetinjstva i osnovnog obrazovanja imao sam afinitete prema matematici, kao nauci ciji sam domen sa zadovoljstvom usvajao i istrazivao.
Matematika za mene nikada nije prestavljala teret, nego odmor i izazov. U skladu sa tim nastavio sam i svoje srednjoskolsko obrazovanje upisavsi matematicki smjer u Gimnaziji Mesa Selimovic. Veliki doprinos u mom razvoju i shvatanju matematike dao je moj profesor matematike Besim Sahbegovic. Nakon zavrsene srednje skole nije bilo mjesta dvojbi vezano za moje daljnje usmjerenje.
Nastavio sam svoj put na PMF-u Univerziteta u Tuzli, gdje je matematika dobila jednu novu sirinu, koju nije bilo tesko savladati sa prethodnim predznanjem. Matematika nas uci nacinu razmisljanja, rjesavanju problema i u tome postoji ogromna satisfakcija za daljnji rad. Kao prednost studiranja matematike smatram mogucnost izucavanja razlicitih oblasti, sto studentima nakon sticanja zvanja daje mogucnost profiliranja u razlicitim poljima. Cetiri godine sam bio asistent (spoljni saradnik) mladjim kolegama na Tehnoloskom fakultetu, RGGF-u i naravno na PMF-u.
Također, jedna od stvari koja je studij ucinila lijepim je odnos profesora prema studentima, koji je prijateljski i zasnovan na zrelom kolegijskom odnosu. Moje prvo radno iskustvo, koje me je u konacnici i profesionalno oblikovalo, bilo je zasnovano upravo na preporuci mog kolege Selmira Zahirovica ali i mog profesora Vedada Pasica, programerskoj firmi CA Design d.o.o. (CapeAnn Enterprises). Studijsko znanje te nesto vise od cetiri godine radnog iskustva u CA otvorili su mi vrata stranog trzista, na kojem, s pravom mogu reci, smo sve moje kolege i ja visoko konkurentni. Moje trenutno zaposlenje je u EvolutionID GmbH u Minhenu, na poziciji sefa developmenta.
Na primjeru mojih kolega i mom primjeru matematika je bila poluga koja je dizala sva ta nova podrucja interesovanja na zavidan nivo pa mi se sve nekako cini da: „Dajte covjeku ribu; Nahranili ste ga za jedan dan. Naucite covjeka matematiku; Nahranili ste ga za cijeli zivot.“