Turkeš Renata

Ljubav se rodila rano, ali moj nastavnik iz osnovne škole Dževad Imsirović zasigurno je najveći zaslužnik zašto sam se odlučila i upisati matematiku na PMFu u Tuzli. Kao i prvog časa dodatne nastave u osnovnoj školi, još uvijek se jako dobro sjećam prvog časa analize kod profesora Fehima Dedagića, te četverosatnog telefonskog poziva s kolegom Bolekom/Ademirom Hujdurevićem koji je uslijedio brzo poslije – bili smo iskreno dirnuti i inspirisani ljepotama i čudima matematike, te nepreglednim mogućnostima i kreativnošću koje nudi, a koje smo tek tada zaista počeli uviđati.

Studiranje na PMFu je bilo super, jer su grupe bile male, što je omogućilo blizak odnos i saradnju sa kolegama i profesorima, koji su svoje znanje prenosili uz ljubav i redovno humor. Pored toga, vrata za konsultacije su zaista uvijek bila otvorena, a uključivali su nas i u različite projekte i inicijative, poput škola matematike i takmičenja – taj rad sa učenicima i studenticama za mene je bio istinski ispunjavajući i također jedno od najljepših sjećanja. Jako me veseli da sada vidim još više inicijativa – matematičkih polumaratona, popularnih predavanja, konferencija, … – sve pratim i dalje, bravo svima!

Nakon završetka dodiplomskog studija u Tuzli, završavam master iz teorijske matematike, a zatim i doktorat iz operacijskih istraživanja u Belgiji, fokusirajući se na matematičke modele za bolju pripremu za prirodne i ljudske katastrofe. S obzirom da sam imala želju ponovno se približiti teorijskoj matematici, prošle godine sam rado prihvatila ponudu da upišem nove doktorske studije u području topologije i mašinskog učenja. Moje kolegice i kolege iz ovih istraživackih grupa sada rade na različitim univerzitetima u svijetu, istraživačkim centrima (s primjenama u medicini, biologiji, nanotehnologijama, muzici, logistici, Internet of Things, …), malim inovativnim start-ups i velikim softverskim kompanijama, kao konsultati ili poslovne analitičarke…

A ja jos uvijek ponekad moram da se ustinem u nevjerici da je moj posao da čitam, učim, pišem, putujem, upoznajem nove ljude, i da skupa rješavamo nove zagonetke – živim svoj matematicki san!

Hvala svim mojim profesoricama i profesorima, i drugaricama i drugovima iz klupa!