Naučni kolokvij

Neke nove primjene matematike u prirodnim naukama, inženjerstvu i informatici

Prof. Dr. Ismar Volić

Department of Mathematics

Wellesley College, Wellesley, USA.

 

Četvrtak, 28.03.2019. u 14:00.

Apstraktna matematika je u posljednjih desetak godine zabilježila neočekivane primjene u raznih granama nauke i industrije kao što su robotika, senzorske mreže, analiza podataka, ekonomija, genetika i medicina. U ovom predavanju ćemo dati pregled nekih od ovih primjena, sa posebnim osvrtom na ulogu geometrije i topologije, ali ukazati i na šire trendove u inženjerstvu, tehnologiji i kompjuterskim naukama gdje apstraktna matematika igra sve značajniju ulogu.

————————————————————————————————————————————-

Dokazi bez znanja

Amar Bapić

University of Primorska
Department of Mathematics

 

Četvrtak, 28.02.2019. u 14:00.

Šta su dokazi bez znanja i koja je njihova primjena? Kriptografija u Ali Babinoj pećini. Schnorrov identifikacijski protokol.

————————————————————————————————————————————-

Zašto DiCaprio nije preživio Titanik?
Uvod u data minning.

Ismir Omeragić

Valicon d.o.o. Sarajevo
Kompanija za marketing konsalting, analitiku i istraživanje.

 

Četvrtak, 13.12.2018. u 14:00.

Legendarna analiza po prvi put u Tuzli! Da li se posada pridržavala mornarskih kodeksa pri spašavanju putnika Titanika? I ne samo to, ključno pitanje je: zašto DiCaprio nije preživio Titanik? Primjena napredne prediktivne analitike na primjeru prvog ljubavnika Hollywooda. I kakve to veze ima sa biznisom, prediktivnom analitikom sa cross/up sellom, direct marketingom, churnom, defoltom, fraudom,.. . Prva prediktivno analitička biznis analiza filma u BiH!